Nieuws

Vastelaovendsvierder van het jaar 2023: Bende vaan Ketótsj

17 november 2023 Bende

Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers heeft op haar jaarvergadering ‘De bende vaan Ketótsj’ uitgeroepen tot ‘Vastelaovendsvierder vaan ’t jaor 2023’. Naast deze eervolle titel mogen de carnavalsvierders op carnavalszondag 11 februari 2024 het 10de schot met het Momuskanon lossen en ontvangen zij de officiële oorkonde en een replica van het Momuskanon.

Criteria
De Vastelaovendsvierder van het jaar wordt door de Kanselarijraod van de Tempeleers gekozen, nadat ze haar oor te luisteren heeft gelegd bij het ‘Vastelaovend vierend volk vaan Mestreech’.
De zoektocht naar een einzelgänger, groep of duo begint altijd op carnavalszondag en duurt tot carnavalsdinsdag 12.00 uur. “We hanteren daarbij altijd een aantal criteria waaronder de vragen of onze kandidaat een oprechte carnavalsvierder is, hoe staat de kandidaat tussen het Vastelaovend Vierend Volk vaan Mestreech en niet geheel onbelangrijk: zorgt de kandidaat voor genoeg esprit om volgende generaties te inspireren”, aldus de voorzitter van de Kanselarijraod Odin Wijnhoven.

Over ‘De bende vaan Ketótsj’
De Vastelaovendsvierder van het jaar 2023 is vernoemd naar de beruchte Franse bende vaan Cartouche. Het verhaal gaat dat deze bende op haar hoogtijdagen bestond uit zo’n 350 leden.
De gelijkenis met de Mestreechse bende vaan Ketótsj is dan ook snel gemaakt, want op haar hoogtepunt liepen ruim 300 mensen mee in de optocht.

De Bende vaan Ketótsj is in 2008 gevormd door Trea Schellings, Diane van de Biggelaar, Lily Vossen, Henny Zwackhalen en Roy van Bogaart en bestaat daarnaast uit families, vrienden van jong tot oud. Ook staat de bende bekend om de inbreng van vele Maastrichtse artiesten zoals Ludy van Dijk, Jef Verheijde (vastelaovendsvierder van het jaar 2003) en Bert Garnier (schrijver LVK-winnaar 1999), die hun Maastrichtse carnavalskrakers graag op hun carnavalswagen onder de aandacht brengen.

Tijdens carnaval staat ‘De bende vaan Ketótsj’ na de optochten op de Markt voor hun stamcafé de Dolle Dries waar ze tot ongeveer 20.11 uur de mensen amuseren met muziek en optredens op hun carnavalswagen. De Bende vaan Ketótsj zegt daarbij de tradities van de Mestreechter Vastelaovend hoog in het vaandel te hebben staan en ook ruimte te geven aan Zate Hermeniekes en andere carnavalsvierders om de tradities in ere te houden.

Terug naar overzicht