Nieuws

Medailles Tempeleers: Brouwerskaar en Koonkelebol

8 januari 2024 Medailles2

De stadsprins van Groet Mestreech reikt jaarlijks vele medailles uit. Elk jaar hebben die medailles een ander thema. Dit jaar zijn dat ‘De Brouwerskaar’ en ‘De Koonkelebol’.

Uitroepthema
‘De Brouwerskaar’ is dan ook het uitroepthema op zondag 14 januari.
De Groete Oonbekinde maakt als hoofdbrouwer zijn entree bij het uitroepen (15.11 uur). Voorafgaand wordt de Groete Onbekinde in een optocht vanaf het station, via de Stationstraat, Wycker Brugstraat, Sint Servaasbrug, Maastrichter Brugstraat, Kleine Staat, Grote Staat en de Spilstraat naar de Markt gebracht. Deze optocht vertrekt om 14.00 uur.

Tempeleersmedaille ‘De Brouwerskaar’
‘De Brouwerskaar’ is de naam van de Tempeleersmedaille en is een hommage aan al die kasteleins in Maastricht, die de stad het zo bekende bourgondisch karakter meegeven.
Elke dag staan ze klaar voor hun gasten, en ook met vastelaovend bedienen ze de tap met verve. De brouwerskaar werd in vroeger tijden gebruikt om vers bier te bezorgen bij de cafés. Tegenwoordig wordt de kar nog ingezet bij promotionele activiteiten, zoals de introductie van lente- of herfstbier. De Tempeleersmedaille wordt traditioneel uitgereikt in 4 verschillende gradaties: Ridder, Offeceer, Kommandeur en Groet-Offeceer. Deze laatste is dit jaar voorzien van een ’Haolkan’ waarin vroeger het bier verkocht werd.

Prinsenmedaille ‘De Koonkelebol’
De Prinsenmedaille kent als thema ‘De Koonkelebol’, in correct Nederlands de koprol.
Ietwat in de vergetelheid geraakt als kinderspelletje, maar nog altijd veel geoefend bij gymlessen. Bij een koprol staat de wereld even op de kop, en dat is precies wat de vastelaovend voor drie dagen beoogt.

De Kindermedaille
(’t Kinderknuipke) is dit jaar ontworpen door Liv Kievits uit groep 7 van de John F. Kennedyschool.
Deze medaille, speciaal voor de kinderen, wordt traditioneel gesierd door een clownsgezicht.

Terug naar overzicht