Carnaval

Carnavalsvierder 2016

2016 Vastelaovendsvierders

De kilometervreters van de binnenstad

Het begon allemaal in het jaar 1987, om precies te zijn tijdens het inhalen van de nieuwe stadsprins in café d’n Ingel op de Markt van Maastricht. De stadsprins van dat jaar was Math Hameleers, Math d’n 2e.
 
Samen speelde ze trompet in de zate hermenie “De zaten dweil” en later ook nog in de hermenie “Klop diech ’n eike” en “Zoepe en bloze”.  

Zij is de jongste dochter van bakker Pie van Rooy, de warme bakker op de Ruttensingel. U weet wel, de bakker waar de Tempeleers altijd de grote en bijzonder lekkere taart van krijgen op carnavalszaterdag voor de Machtsoverdracht in het stadhuis. Allebei verkleedde ze zich toen als grote  bruidstaart, compleet met kaarsjes en een plastic bruidspaar op hun kop. Menig fotograaf heeft foto’s van deze twee mooie rode taarten gemaakt. En zo gebeurde het dat ze op de voorpagina van De Limburger terecht kwamen. Deze foto is overigens later ook nog op hun trouwkaart gebruikt.  

Ze hebben drie kinderen: Mirthe, Guy en Ivo. De drie gingen de drie fijne carnavalsdagen mee in een zelfgebouwde carnavalskar. Daarvoor bouwde ze een oude bolderkar om tot luxe rijdend bed, waar zelfs gordijnen en uitkijk op ’t dak niet ontbrak. De kar werd dan volgepropt met Ligakoekjes, soepstengels en ranja voor de kinderen. De Jägermeister, Port, het bier, zelf gedraaide gehaktballen en kaasblokjes gingen mee voor de grote ‘kinderen’. Zo konden ze tot laat in de avond andere mensen ‘vervelen’ en zichzelf goed amuseren.  

Alle twee spelen ze een instrument, de trompet. Ze gingen op les bij een professionele zate hermenie dirigent en ze leerden, lopend in de optocht van Maastricht, carnavalsliedjes te spelen. Ze speelden graag heel hard en harstikke vals en hadden dan later op de avond/ tegen de nacht al hun voortanden scheef staan en grote blaren op de lippen. Valse lucht en een tekort aan embouchure zorgden dan voor een geslaagde avond.  

Allebei denken ze terug aan hun sjieke creaties als duivenmelkers, circusdirecteur, scheepskapitein, duiveltje, Hongaarse volksdansers, schoenenpoetsers, tangodanseres, Sumoworstelaars, koningin, schaapsherder, enz.  

Om al deze fijne, maar zware carnavalsdagen zonder blessures door te komen, gingen ze door het jaar heen regelmatig wielrennen en mountainbiken. Zij fietste in ’n weekend als begeleider met bewoners van Radar door de Eiffel. En hij was altijd aanwezig bij de jaarlijkse sportdag van het UWV. Verkleed in een wielrenpakje, compleet met enkele fietsonderdelen, kom je de twee de laatste jaren regelmatig tegen in de binnenstad van Maastricht. Ze hebben dan al veel Limburgse kuitenbijters en riskante, modderige afdalingen achter de rug.  

Vastelaovendsvierders van het jaar 2016 zijn: CHANTALIA EN ROELOVENDUS, de twee kilometervreters van de binnenstad van Maastricht! Of zoals men zegt: Chantal en Roel Went van Rooy.