Carnaval

Carnavalsvierder 2020

Vastelaovendsvierder2020

De Twie Zoonder Kop.

Bij deze twee zit de Vastelaovend in het bloed. Sind jaar en dag zijn zij altijd samen in de Groete en Femilie Optoch te zien geweest. In 2003 piekerde zij zich suf op een leuk nieuw pakje. Ze hadden wat bedacht, maar jammer genoeg was het idee al eens gesignaleerd in de Groeten Optoch en de zoektocht kon opnieuw beginnen. Tot op een TV-avond wat beelden van Cirque du Soleil uit Brazilië langskwamen. In een split-second zagen ze een artiest die een jas aandeed en bijna niet meer te zien was. En dát moment bracht hen op het idee van hun huidige pakje. Ze hadden ook meteen de naam: 'De Jasse'. En ze spraken samen af om niet te praten en zich ook niet bekend te maken.
Tenminste zo lang het mocht duren, dachten ze toen.

Met hulp van een bevrinede docent Mode hadden ze snel een eenvoudige tekening. In hun straat woonde een zeer ervaren naaiers die bereid waren de jassen voor ze te maken. Alletwee met een opgelegde zwijgplicht waar ze mee instemde. De 'constructie' voor de jassen maakten ze zelf. De lol en het plezier van de realisatie en het bedenken van de act voor de optocht leverde al heel veel plezier op.

In de Vastelaovend van 2004, Stadsprins Corné I ging ons allemaal voor, liepen ze voor de eerste keer mee. Tot hun grote verrassing kregen ze tijdens de wandeling naar het startpunt van de optocht, ze hadden een geheime plaats om zich om te kleden, al veel positieve reacties en complimenten voor het idee. De kracht van het pakje zit in de eenvoud en een toelichting is niet nodig. Iedereen snapt het en voelt de hilariteit. Van klein tot groot. De mensen lagen meteen in een deuk en wilden met hun op de foto. De optocht moest toen nog beginnen. Ze kragen heel veel vragen die altijd onbeantwoord zijn gebleven. Wie zijn jullie? Hoe hebben jullie dat gemaakt? Waar kijken jullie door? En nog veel meer Vastelaovendswawwel, heerlijk. De mensen trokken zelf al snel hun conclusie: 'zonder hoofd kun je ook niet praten'. Ik citeer: "Vanaf de eerste minuut hebben wij de grootste lol gehad, het idee sloeg aan".

Het jaar erna hoorden ze de mensen zeggen: "daar heb je die twee weer". Ze lopen als een "kip zoonder kop" in de optocht. Vanaf 2004 hebben ze geen Groete en Femilie Optoch overgeslagen en gelopen van de start tot het einde. Zon, wind, sneeuw, hagel, het deed hun niks. Na de optocht konden jullie hen tegenkomen op de meest onverwachte plaatsen waar zijn dan zo'n 10-15 minuten bleven staan. En altijd weer de vragen, foto;s en filmpjes. Elk jaar waren zij in staat om het geheim te wie er onder de jassen zouden zitten. Maar veel belangrijker was dat zij uitgroeiden tot herkenbare en vaste waarde in de Mestreechter Vastelaovend.

Ze durfde de stelling aan dat zij het meest gefotografeerde koppel in de optocht zijn. Het pakje snapt echt iedereen! Tot hun eigen verrassing zagen zij een paar jaar geleden zelfs in Central Park in New York een vergelijkbaar koppel op een bankje zitten. Ook tot grote hilariteit. Zouden die ook in Maastricht zijn geweest?

Ook voor ons als Tempeleers is het jaren lang een groot mysterie geweest wie er onder die vermomming zat. Meteen na afloop van de Vastelaovend 2020 waren we het erover eens. Nu moet het gaan gebeuren. Het is dan ook dat wij u nu met veel plezier de Vastelaovendsvierder 2020 kunnen presenteren onder de titel De Twie Zoonder Kop.

Het heeft ons wat moeite gekocht. Door Covid-19 perikelen ging de jaarvergadering in november 2020 niet door en ook de Vastelaovend 2021 kon niet doorgaan.

Alle hoop was vervolgens gevestigd op de jaarvergadering in november 2021. Maar alweer wert die, door de beperkende maatregelen in verband met Covid-19, afgeblazen.
Omdat het nog onzeker is wat de komende Vastelaovend wel of niet is/wordt toegestaan, laten we Maastricht nu op deze manier kennis maken met de Vastelaovendsvierders 2020: De Twie Zoonder Kop.
Als de ontmaskering heeft plaatsgevonden zullen veel van jullie de Vastelaovendsvierders kennen.
Het zijn namelijk Peter en Marga Schrijen ook wel bekend als Stadsprins Peter I van 1997.

PROFICIAT!