Over de Tempeleers

Jäöghoeglöstegheid

Het ontstaan van de Jäöghoeglöstegheid
Ergens net voor de Corona periode hebben we als Tempeleers bij elkaar gezeten over het thema ‘de Jeugd heeft de toekomst’. Het is essentieel om de Maastrichtse Vastelaovend levendig te houden en daarbij is de jeugd cruciaal.

Toen is ’t plan ontstaan om een Jäögprins, -prinses of -koppel vaan Groet Mestreech uit te gaan roepen. Hoe ga je dit nu organiseren?

Wij zijn de gesprekken aangegaan met de bestaande jeugdverenigingen en zo is het idee geboren om met de Jeugd (SMV) verenigingen van Maastricht op weg te gaan. De Jäöghoeglöstegheid vaan Groet Mestreech is geboren!

“Wij hebben dit initiatief van Tempeleers unaniem omarmd. Natuurlijk voor de aondacht voor de jeugd maar ook omdat dit hand in hand gaat met de tradities van de wijkverenigingen”, geeft voorzitter van de Jäög SMV-voorzitter Bart Gorissen aan.


Aonpak
De Tempeleers selecteren elk jaar een jeugdvereniging. De prins of prinses van die vereniging wordt niet alleen prins of prinses van die vereniging, maar ook  Jäöghoeglöstegheid vaan Groet Mestreech. Net als de ‘groete’ stadsprins zal de jäögprins gezocht worden in de verschillende wijken van Maastricht.

 “Door ieder  jaar te wisselen staar ieder jaar ’n andere jeugdvereniging centraal”, vult  Tempeleers-oetbelder Armand Peereboom aan. ”Zo versterken wij de samenwerking met de SMV-verenigingen, de vastelaovend in de wijken en de jeugd vastelaovend.” 

Deze jongen, meisje of koppel zal Maastricht voor gaan in de in de kindervastelaovend. De Tempeleers voorzien de jäöghoeglöstegheid van prinselijke kleding, inclusief prinsekap of tiara, scepter en sjabbeleer. De Jäöghoeglöstegheid krijgt samen met zijn eigen raad van elf een uitgebreider programma tijdens Vastelaovend. Zo is hij eregast op ’t Groet Kinderfies en het  Jäögprinsetreffe en jurylid bij de Kindevastelaovendsexpositie wedstrijd. Peereboom: “Daarnaast mag hij of zij het vijfde schot van het Momuskenon doen, waarmee de de Vastelaovend op carnavalszoondag wordt geopend. Tot slot zal hij of zij of zullen zij de de kindervastelaovend op carnavalsdinsdag afsluiten.