Nieuws

Tempeleers presenteren ‘Jäöghoeglöstegheid vaan Groet Mestreech’

18 oktober 2021 Steek

Zienen Hoegen Hoeglostegheid krijgt vanaf vastelaovend 2022 een jonge prinselijke collega. Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers roept namelijk vanaf dat vastelaovendsseizoen, onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen, ook de ‘Jäöghoeglöstegheid vaan Groet Mestreech’ uit.

Deze jongen of dit meisje zal Maastricht voorgaan in de kindervastelaovend. Net als de ‘grote’ stadsprins zal de jeugdprins gezocht worden in de diverse wijken van Maastricht.
De Tempeleers werken daarvoor samen met de bestaande jeugdverenigingen van de Samewèrkende Mestreechter Vastelaovendvereineginge (SMV). De Tempeleers selecteren elk jaar een jeugdvereniging. De prins of prinses van die vereniging wordt niet alleen prins of prinses van die vereniging, maar ook Jäöghoeglöstegheid vaan Groet Mestreech.

“Wij  hebben dit initiatief van de Tempeleers unaniem omarmt. Natuurlijk voor de aandacht voor de jeugd, maar ook omdat het hand in hand kan met de tradities van wijkverenigingen”, zegt voorzitter van de Jäög SMV Bart Gorissen.

“Door elk jaar te wisselen staat elk jaar een andere jeugdvereniging in ‘de pitslamp’”, vult Tempeleers-woordvoerder Armand Peereboom aan. “Zo versterken we dus de samenwerking met de SMV-verenigingen, de vastelaovend in de wijken en de jeugdcarnaval.”

De Tempeleers voorzien de jäöghoeglöstegheid van prinselijke kleding, inclusief prinsenkap of tiara, scepter en sjabbeleer. De jeugdprins krijgt samen met zijn eigen raad van elf ook een uitgebreider programma tijdens vastelaovend. Zo is hij eregast op ’t Groet Kinderfies en ’t Jäögprinsetreffe en jurylid bij de Kinderverseerwedstrijd. Peereboom: “Daarnaast mag hij of zij de vijfde ‘sjeut’ van het Momuskanon doen, waarmee de vastelaovend op carnavalszondag geopend wordt. Tot slot zal hij of zij de kindervastelaovend op een symbolische manier afsluiten op carnavalsdinsdag. Voor deze symbolische afsluiting nodigen wij iedereen van harte uit om met ons mee te denken. Creatieve ideeën mogen gestuurd worden naar info@tempeleers.nl” 

De Tempeleers bespeuren veel enthousiasme bij de SMV-verenigingen, zegt Peereboom. “We gaan dit ook echt samen doen. Dus met respect voor de tradities en protocollen van de wijkverenigingen, en daarnaast een uniek inkijkje in de wereld van de stadsprins.”

Terug naar overzicht