Nieuws

Tempeleers presenteren ‘De Knoevel’ en ‘De Straoteveger’

18 januari 2021 2021 Serie

Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers heeft op zondag 17 januari de medailles voor het jaar 2021 gepresenteerd. Zoals gebruikelijk is dat met twee verschillende ontwerpen gedaan: Prinseorde De Knoevel en Tempeleersorde De Straoteveger (in vier gradaties: Ridder, Offeceer, Kommandäör en Groet Offeceer).

 

Prinseorde De Knoevel

Ondanks dat er dit jaar geen stadsprins is uitgeroepen, hebben de Tempeleers wel een Prinseorde uitgebracht. Thema van de door kunstenares Wendy Wasbauer ontworpen medaille is ‘De Knoevel’. Voorzitter van de kanselarijraod Odin Wijnhoven hierover: ”De Knoevel staat voor ons symbool voor alles wat we door corona nu even niet kunnen doen en wat we allemaal zo missen. De Knoevel is spreekwoordelijk de arm om de schouder voor diegene die het zwaar heeft door corona of juist iets goeds heeft gedaan om de gevolgen van corona tegen te gaan, zoals de mensen in de zorg. Ondanks dat er dit jaar geen stadsprins is, vonden we het gepast om de naam toch bij de Prinseorde te houden, juist omdat we de stadsprins dit jaar ook moeten missen. Daarom reiken we de medaille als symbool van hoop uit, passend bij de Mestreechter Geis die de Mestreechteneer zo kenmerkt.”.

 

Tempeleersorde De Straoteveger

De Tempeleers staan bij de keuze voor de Tempeleersorde regelmatig stil bij een maatschappelijk thema of gebeurtenis. Dit jaar heeft de kanselarijraod van de Tempeleers gekozen voor ‘De Straoteveger’; een hommage aan alle medewerkers van stadsbeheer. Odin Wijnhoven: “Bij het bepalen van dit thema werden we net met de eerste coronamaatregelen geconfronteerd. Op dat moment hadden we carnaval 2020 nog vers in het geheugen. Het viel ons op dat tijdens carnaval de plastic puinzooi in de stad zo groot was iedere dag. Maar ook dat dit ’s morgens in alle vroegte door de hardwerkende medewerkers van Stadsbeheer werd opgeruimd.” Ook tijdens deze coronaperiode zorgen deze medewerkers ervoor dat het afval wordt opgehaald en de stad er netjes bij blijft liggen. Wijnhoven: “En dat ondanks de rotzooi die mensen bij bijvoorbeeld de milieuperrons achterlaten door de te smalle karton- en papieropeningen. Wij vonden het dit jaar dan ook zeer gepast om deze hardwerkende medewerkers van Stadsbeheer te eren met hun eigen medaille.”

 

Uitreiking anders dan normaal- oproep aan ’t Volk vaan Mestreech

Normaal reikt de stadsprins van Groet Mestreech de onderscheidingen vanaf het moment van uitroepen persoonlijk uit. De Tempeleers gaan dat nu zelf doen. Omdat de coronamaatregelen het niet toestaan om binnen anderhalve meter te komen worden de medailles op gepaste afstand overhandigd. Om de gelimiteerde medailles uit te reiken roept de stadscarnavalsvereniging de hulp van ’t Volk vaan Mestreech in. Mensen die vinden dat iemand een onderscheiding moet krijgen, kunnen deze persoon aandragen bij de Tempeleers. Daarvoor dienen ze een verzoek met de naam, adres, telefoonnummer en reden van voordracht te mailen naar sg@tempeleers.nl. De Kanselarijraod beslist uiteindelijk of iemand daadwerkelijk een medaille krijgt toegekend.

Terug naar overzicht