Nieuws

Tempeleers luiden 77-jarig jubileum in met feestweekend voor het ‘Vastelaovend vierend volk’

28 juli 2022 Image

Aanstaande november staat het ‘Vastelaovendvierend volk vaan Mestreech’ wel een heel bijzondere aftrap van het seizoen te wachten. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 november organiseert Stadsvastelaovendsvereineging de Tempeleers een uniek en eenmalig feestweekend om te vieren dat Maastricht al 7x11 jaar haar ‘oonvervalste Mestreechter Vastelaovend’ viert.

Stadsvastelaovendsvereineging De Tempeleers vloeide op 16 november 1945 voort uit de Momussociëteit en geeft sindsdien kleur aan de Maastrichtse carnaval.
“Uit respect en waardering voor onze oorsprong hebben wij, naast ons 77-jarig bestaan, ook het 100-jarig bestaan vaan de Momussociëteit toegevoegd in ons jubileumlogo.” zegt woordvoerder van de Tempeleers, Armand Peereboom.


De Tempeleers organiseren de twee feestavonden speciaal voor het volk van Maastricht.
Peereboom: “Als Tempeleers zijn we er natuurlijk hartstikke trots op dat wij al 7x11 jaor zorg mogen dragen voor ‘Zienen Hoegen Hoeglöstegheid’ en de vaste ankermomenten van die ‘oonvervalste Mestreechter Vastelaovend’, maar wat ons betreft is het juist de ‘Mestreechter geis’ van het ‘Vastelaovendvierend volk’ dat onze carnaval zo uniek maakt. Om die 77 jaar ‘plezeer en sjariteit’ te vieren, organiseren wij voor het volk van Maastricht een uniek en eenmalig feestweekend.”

Vrijdag 18 november 2022: Leve in de Mommezij!
Zoals de titel al aangeeft, symboliseert deze avond het ‘Leve in de Mommezij’, de periode waarin ‘Zienen Hoegen Hoeglöstegheid’ regeert over onze stad. Niet voor niks is de dresscode voor dit feest dan ook ‘verkleed’ of op zijn minst ‘rood-geel-groen’.
De persoon of groep met de mooiste en/of origineelste kleding zal die avond ook nog eens worden benoemd tot Mommezijnar(ren) van ’t jubileum feestweekend.

Het ‘Vastelaovendsgeveul’ wordt nog eens extra versterkt doordat diverse ‘Momuskannoneers’ (in het verleden uitgeroepen vastelaovendsvierders van het jaar) rondlopen met hun typerende en herkenbare carnavalsact. Bovendien vormen zij de jury voor de benoeming van de Mommezijnar(ren).

Vanaf 17.11 uur zijn bezoekers welkom in de foyer van de Muziekgieterij (Boschstraat 5, 6211 AS Maastricht) waar zij worden getrakteerd op de prachtige klanken van een Maastrichts ‘zate hermenieke’. De grote zaal gaat open om 19.11 uur en biedt podium aan een aantal populaire artiesten: DJ Marvin, Shakin’ DJ’s, Erwin, Frans Theunisz en John Tana.


Zaterdag 19 november 2022: De Mommezij zjubileert!
Deze unieke avond heeft geen specifieke dresscode en staat volledig in het teken van ‘vrundsjap en meziek’. Ook hier worden de bezoekers vanaf 17.11 uur in de foyer van de Muziekgieterij (Boschstraat 5, 6211 AS Maastricht)  opgewarmd met de mooie klanken van een Maastrichts ‘zate hermenieke’.

Als om 19.11 uur de deuren van de grote zaal opengaan, komen de bezoekers terecht in een ‘boonte störm’ van ouderwetse carnavalsliedjes, gespeeld door niemand minder dan het ‘Mestreechs Vastelaovends Orkes’ en optredens van Erwin, Beppie Kraft, Frans Theunisz, Ziesjoem en DJ Robin Eygelshoven.

Kaarten voor beide evenementen zijn HIER verkrijgbaar en bedragen €18,50 per stuk per avond. Voor zowel de vrijdag- als de zaterdagavond geldt dat er maximaal 1000 kaarten beschikbaar zijn en het evenement georganiseerd wordt onder voorbehoud van eventueel geldende corona veiligheidsmaatregelen.

Terug naar overzicht