Nieuws

Tempeleers lopen op 17 januari met ‘Het stille licht’

17 januari 2021 Facebook 1610819657304 6756267331909727850

President-Tempeleer Bastiaan Klomp en de voorzitter van de Kanselarijraod van de Tempeleers Odin Wijnhoven lopen in het kader van ‘Het Stille Licht’ op zondag 17 januari vanaf 17.30 uur van de Cellebroederskapel aan de Brusselsestraat tot aan Onze Lieve-Vrouw “Sterre der Zee”.

Ze doen dit op de dag waarop eigenlijk de stadsprins van Groet Mestreech zou worden uitgeroepen, bewapend met een brandende olielamp waaraan bij Maria een kaars wordt aangestoken. Deze brandende lantaarn staat symbool voor iedereen die overleden is aan corona, of mensen die tijdens deze tijd overleden zijn en waarvan in stilte afscheid is genomen. Wijnhoven: “Daarnaast willen we daarmee ook stilstaan bij iedereen die zwaar geraakt is door deze crisis, zoals de (horeca)ondernemer, de muzikant of mensen in eenzaamheid die het zwaar hebben.” De lamp is een historische olielamp afkomstig uit de Nederlandse nooduitrusting van een veldlazaret in 1967 en is dus extra een passend licht.

Het stille licht is een initiatief van ondernemer John Eijssen. De ondernemer van de Cellebroederskapel schreef eerder al, samen met een werkgroep, het boek ‘De Stilte van Maastricht’. Het boek vormt een tijdsdocument over hoe corona in Maastricht beleefd is. “Dit is voor iedereen een bijzondere tijd”, zegt Wijnhoven, “vandaar dat wij op deze voor de Tempeleers belangrijke dag extra stil willen staan bij de gevolgen van corona. 2021 wordt een carnaval zonder stadsprins en festiviteiten zoals we dat gewend zijn. Dat hadden ook wij graag anders gezien, maar het kan niet anders.”

De Tempeleers presenteren op 17 januari ook haar alternatieve carnavalsprogrammering op RTV Maastricht vanaf 15.11 uur. Deze uitzending is daarna ook via social media en de website www.tempeleers.nl terug te kijken.

Terug naar overzicht