Nieuws

Sirremoniemeisterstaaf na 77 jaor gereviseerd!

24 januari 2023 Sirremonie Meister Staaf

Al vanaf het begin in 1946 dragen we als Tempeleers hem al mee; de sirremoniemeisterstaaf.

De Sirremoniemeisterstaaf
Dit is een belangrijk onderdeel in het spel van de Mestreechter Vastelaovend. Op ’t moment dat de belletjes worden gerinkeld kan het zijn dat Zienen Hoegen Hoeglöstegheid vaan Groet Mestreech zijn joyeuze entree maakt, of dat er gesalueerd wordt op het moment dat iemand op een mooie wijze wordt gefeliciteerd en gecoiffeerd voor zijn of haar verdiensten aan de Mestreechter Vastelaovend. Na het signaal via de staf en “Tempeleers Salut” door de sirremoniemeester geroepen salueren de Tempeleers.


Zjubilei extra
Daar we in het 7x11  zjubilei seizoen zitten is er ook nog iets extra’s toegevoegd. Vanaf dit seizoen zal ook Jäöghoeglöstegheid vaan Groet Mestreech en de Jäögraod een specifieke Jäögsirremoniemeisterstaaf mee dragen. Deze sirremoniemeisterstaaf is in lijn gebracht met de eerste sirremoniemeisterstaaf uit 1946.

De symbolen
Als je naar de sirremonie meesterstaaf kijkt, dan vindt je 3 heel belangrijke symbolen:

De Kollefit – de 3 hoekige steun die uit de aardewerk industrie komt, dat staat voor de Tempeleers om voor een goede basis te blijven zorgen onder de Mestreechter Vastelaovend

De Lach en de Traan – een belangrijk aspect voor Carnaval is om even de zorgen de zorgen te laten. Vandaar dat de Stadsprins ondersteund door de Tempeleers ook de nodige bezoekjes brengt.

De Kókkerel -  oftewel de draaitol om te zorgen dat we als Tempeleers de Vastelaovend in Maastricht levendig houden. 

De ceremoniestaven waren net op tijd klaar voor het Vastelaovendsseizoen 2022-2023!


Het Revisie proces
Deze sirremoniemeister staaf uit 1946 was toe aan een revisie. De Kanselarijraod is op zoek gegaan en hebben beeldend kunstenaar Joost Jeuken gevraagd of hij deze zou kunnen restaureren. Tevens hebben we de gelegenheid aangegrepen om nog 2 identieke exemplaren er bij te maken, alsmede de eerder genoemde  Jäögsirremoniemeisterstaaf.

In de  bronsgieterij Art And Craft in Vroenhoven waren de mogelijkheden besproken en de verbinding werd snel gelegd. Aan de hand van 3D scan technieken is een scan gemaakt van de staf.
Deze moest geheel worden gedemonteerd tot en met de laatste schroef, enerzijds voor de 3D scans, anderzijds voor reparatie.

De staf uit 1946 is gerestaureerd en wederom voorzien van een nieuwe robijnrode staf. De gebruikerssporen van 77 jaren hebben een zichtbaar spoor van slijtage achter gelaten, en deze staf zal alleen nog gebruikt worden bij plechtige gelegenheden, gezien zijn kwetsbaarheid.

Om de nieuwe ceremoniestaven een eigentijdse look te geven zijn de nieuwe staven voorzien van een RVS staf i.p.v. de rode, en de nikkelen Kollefit is in overleg vervangen door een bronzen. Alle ceremoniemeesterstaven zijn tevens voorzien van nieuwe messing paardenbellen.Een woord van dank voor de samenwerking met Joost Jeuken en de  Bronsgieterij Art And Craft te Vroenhoven (B), eigenlijk onze Maastrichtse stadsbronsgieterij.

Terug naar overzicht