Nieuws

Maastricht zoekt Hoeglöstegheid voor 2024

1 september 2023 IMG 6199

Waar de zomer voor de Maastrichtenaar veelal rust en genieten betekent, zijn de Tempeleers die periode al volop op zoek naar de uitverkorene die het hoogste ambt van de stad mag gaan bekleden tijdens de vastelaovend van 2024: Stadsprins vaan Groet Mestreech.
Iedereen kan bijdragen in deze zoektocht: Geef jouw droomkandidaat voor 11-11-2023 op.

Wie zoeken de Tempeleers?
“Als wij onze ambitie voor de Stadsprins in een cijfer zouden omschrijven; moet hij een 10 zijn. Maar omdat ook zijn partner belangrijk is, zoeken we een Stadsprins van wie zijn partner minimaal een 11 is” zegt Odin Wijnhoven, voorzitter van de Kanselarijraod.
De kandidaat moet dus sámen met zijn partner staan te trappelen om de scepter over Maastricht te mogen zwaaien. Beiden zijn tot in het diepste van hun hart carnavalsvierders, hebben een voorliefde voor de stad Maastricht en zijn bij voorkeur maatschappelijk actief en/of actief binnen het verenigingsleven.

Mestreechs
De Tempeleers vinden het ‘eigen zijn’ van de Maastrichtse taal zeer belangrijk. Het beter dan best spreken van Mestreechs is dan ook een harde voorwaarde voor de stadsprins en een pré voor zijn partner. “Ons hoeglösteg koppel spreekt de Maastrichter taal dan ook met gemak van ‘straat tot sjiek’, hebben een groot improvisatievermogen en beschikken over een gezonde dosis humor” vult woordvoerder Armand Peereboom aan. “Zienen Hoegen Hoeglöstegheid wil iedereen bij de Mestreechter Vastelaovend betrekken, doet dat vooral en bij voorkeur met een onophoudelijke lach op het gezicht, maar weet ook de ‘lach en de traon’ met elkaar te verbinden als dat nodig is.”

Topfit
Met zo’n 300 bezoeken, groot en klein, 7 dagen per week en van vroeg in de ochtend tot laat in de avond en in de weekenden. Het Hoeglösteg koppel moet zowel mentaal als fysiek zo fit als een hoentje zijn om zich ruim 4,5 week ten dienst te stellen aan ’t Vastelaovendvierend Volk Vaan Mestreech; van jong tot oud, van rijk tot arm en van Sjeng tot student.

Voordracht indienen?
Omdat het komen tot een Hoeglösteg Koppel geen populariteitsverkiezing is, vragen De Tempeleers het Vastelaovend Vierend Volk Vaan Mestreech om droomkandidaten zorgvuldig en met uitgebreide motivatie aan te dragen, hen zo uitgebreid mogelijk te beschrijven en de voordracht te voorzien van actuele foto’s en relevante contactgegevens van de kandidaat. Het daarvoor bestemde formulier en adres kunnen mensen hier vinden. De ingestuurde persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan nodig is en uitsluitend gebruikt voor deze reden.

Om het ‘best bewaarde geheim van Maastricht’ eer aan te doen, houden De Tempeleers de lippen stijf op elkaar over eventuele voordrachten en kan er niet over gecorrespondeerd worden over de uitkomst. Op die manier beloofd het uitroepen op een bomvolle Markt op zondag 14 januari 2024 om 15.11 uur wederom een mooi en historisch moment te worden.

Terug naar overzicht