Nieuws

Carnavalsactiviteiten in Maastricht gaan niet door

19 oktober 2020 Coronavirus 1584278198

Geen Stadsprins, geen inschieten van de Vastelaovend, geen Mooswief optakelen, geen optochten, geen hermeniekeskonkoers en geen sluiting van carnaval op 14, 15 en 16 februari 2021.

Dit alles heeft uiteraard te maken met de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Met pijn in het hart, maar met alle begrip voor de omstandigheden (volksgezondheid gaat immers voor plezier) heeft Stadscarnavalsvereniging de Tempeleers dit besloten. De discussie over Vastelaovend 2021 liep al enige tijd, recent zijn mede op basis van de ontwikkeling van het virus de knopen doorgehakt. De Tempeleers volgen daarmee het besluit vanuit de Veiligheidsregio, die onlangs alle vergunningplichtige carnavalsevemementen verbood. “Uit respect voor alle getroffen mensen, zieken, nabestaanden, mensen in de zorg, getroffen bedrijven en organisaties, is het niet langer opportuun om evenementen rondom het thema Vastelaovend te organiseren”, zegt de president van de Mestreechter Vastelaovend Bastiaan Klomp. ”We hebben lang gekeken of we door konden gaan met bijvoorbeeld het uitroepen van een Hoegen Hoeglöstegheid voor Groet Mestreech; vooral omdat deze een boodschap van hoop zou kunnen uitstralen, maar in essentie is de Stadsprins natuurlijk de spil in het kolderiek spel rondom Carnaval en is hij het symbool van plezier. Juist om die laatste reden vinden we het niet gepast om hier komende seizoen invulling aan te geven”.

Komend jaar ‘Sjariteit’ en minder ‘Plezeer’

Het devies van de Tempeleers is sinds jaar en dag ‘Plezeer en Sjariteit’ Door de afgelasting van de evenementen en activiteiten op de drie dagen zelf is er minder ruimte voor ‘plezeer’. De Tempeleers gaan daarom op zoek om meer invulling te geven aan ‘Sjariteit’ in de aanloop naar de drie oorspronkelijke carnavalsdagen. “Juist in deze tijd hebben mensen volgens ons behoefte aan afleiding, een luisterend oor, een spreekwoordelijke ‘knoevel’ en een sprankje hoop richting toekomst. Eigenlijk alle elementen die de Mestreecher Vastelaovend zo kenmerken. We vinden het onze taak om de mensen juist in deze moeilijke tijd dat gevoel toch te geven”, zegt Bastiaan Klomp.  Dit alles moet in de weken voorafgaand aan carnaval gebeuren, zij het met een afgeslankt programma en (mogelijk) niet fysiek en dit doen we in nauwe samenwerking met verschillende carnavalsverenigingen in de stad.

Terug naar overzicht