Nuits

Topontmoeting stadsprins Mestreech met Stadsprins Venlo

17 fibberwarie 2020 Vinlo (2)

Hoe gaan we de macht grijpen? En hoe zorgen we ervoor dat Maastricht en Venlo drie fantastische dagen vastelaovend gaan beleven? Het zijn twee gespreksonderwerpen van een uniek prinselijk topoverleg van stadsprins Luc II van ‘Groet-Mestreech’ en stadsprins Marcel II van ‘Jocus Riék’ Venlo.

De twee prinsen troffen elkaar maandag 17 februari bij een lunch in restaurant Onglet in Wyck waar zij, bijgestaan door prizzedent-Tempeleer Bastiaan Klomp, Vors Joeccius XI Roel Versleijen en een hoge delegatie van Tempeleers en leden van Jocus de aanstaande vastelaovend bespreken. Met Venloos burgemeester Antoin Scholten en diens Maastrichtse ambtsgenoot Annemarie Penn-te Strake nemen ze daarnaast nog een voorschot op de Machseuverdrach.

De ontmoeting is historisch te noemen: de laatste keer dat beide verenigingen elkaar officieel bezocht hebben dateert omstreeks 1885. De Tempeleers gingen toen nog door het leven als de Sósjeteit Momus (opgericht in 1839-1939). Na de oorlog is de Sósjeteit Momus overgegaan in Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers. Jocus (opgericht in 1842) is de oudste nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland. Ondanks dat beide verenigingen elkaar lange tijd niet officieel bezochten bestaat er een innige band tussen beide verenigingen.

Naast een persoonlijke connectie tussen de Venlose stadsprins en ’n lid van het Tempeleers bestuur, ligt er ook een symbolische betekenis aan de ontmoeting: ’t Venlose Jocus Driespan van 2020 draagt op haar muts en huisorde een blauwe band die de Maas symboliseert. De Maas symboliseert hierbij de verbindende elementen tussen de Venlose wijken en stadsdelen, maar de Maas reikt natuurlijk verder; de Maas verbindt immers dorpen en steden door heel Limburg, van zuid naar noord. Stadsprins Luc d’n Twiede: “Ik voel me bevoorrecht om onderdeel te mogen uitmaken van deze historische ontmoeting en de verhalen, verschillen en overeenkomsten tussen de Maassteden te ervaren. Met deze ontmoeting hoop ik dat we er samen voor kunnen zorgen dat de sjieke traditie van vastelaovend in Limburg doorgegeven kan worden aan toekomstige generaties. Het lied ‘Vaan Eijsde tot de Mokerhei’ is hier dan ook van toepassing; samen moeten we onze schouders onder de vastelaovend zetten”.

Onder toeziend oog van burgemeester Penn- te Strake en burgemeester Scholten zullen de Hoeglöstegheden- die binnenkort de Macht over hun stad in de ‘drei zwoer mèr plezerige daog’ over nemen- ervaringen en tactieken uitwisselen. Deze ontmoeting belooft in ieder geval een fantastische opmaat te worden voor het prachtige volksfeest dat over enkele dagen overal in de provincie losbarst.

Trök naor 't euverziech